Wat is TikTok? en Hoe kan ik beginnen?

Een van de bijdragen die je kunt vinden op TikTok. Source: screenshot from app
Een van de tips die je kunt krijgen via TikTok. De bedoeling is dat je zo’n iemand volgt en dan krijg je (in dit geval) van haar de volgende dag een nieuwe tip. Foto: Elkedagvakantie

Dat wat Twitter niet lukte met Vine – korte video’s die zich in een loop herhaalden – bezorgt TikTok een groot succes. Het is het snelst groeiende social media platform van het afgelopen jaar. Waarom zou je het gebruiken als app of online? Omdat de video’s vaak leerzaam, vermakelijk, schaterlachend grappig, verrassend en vooral muzikaal ondersteund zijn. En: Aangenaam kort! Niet leuk, swipe up, volgende!

Hoewel we bij Internet100 normaal ons best doen om mee te doen met de laatste nieuwe (technische) trends zijn we in dit geval ‘laat’ als het gaat om TikTok. Bij ons kleefde nog heel lang de sfeer van Musical.ly aan de app: Eentje waarbij mensen in een korte videoclip vanuit hun slaapkamer meezingen en -dansen met een bekende hit. Dat was aardig om een keertje naar te kijken, maar niet om elke dag bij terug te keren.

Echte start in augustus 2018

Eigenaar ByteDance van Zhang Yiming uit Peking voegde in augustus 2018 Musical.ly samen met de app TikTok. Daarmee kreeg de app, die sinds 2016 bestaat, een vliegende start in vooral de VS. En zo begon de geschiedenis. Nu is er veel meer te vinden in de app. Een muzikale ondergrond en de korte duur van de clips zijn nog steeds essentieel. En wat ook in het voordeel van TikTok spreekt is dat iedereen met zijn mobiele telefoon snel een montage kan maken en toevoegen. Volgens recente cijfers zouden er nu wereldwijd 500 miljoen gebruikers zijn.

Er worden nu tips gegeven hoe je geld kunt verdienen met internet, hoe je het beste kunt leven, hele mooie reisshots (15 seconden besneeuwd dorpje Zwitserland blijft even indrukwekkend als 30 minuten), grappige dansjes en laatst natuurlijk de ‘stoelenchallenge’: Ga bij een muur staan, zet met je voeten tegen elkaar twee passen naar achter, zet je hoofd dan tegen de muur, schuif een stoel onder je en probeer daarmee rechtop te gaan staan. Vreemd genoeg lukt dat vrouwen wel, maar mannen niet.

Het schijnt te zijn dat het evenwichtspunt bij vrouwen op een andere plek ligt dan bij mannen. Maar na tig van deze mislukte acties gezien gaat de lol er wel af, maar dat geeft niet: swipe up! En je bent weer in de volgende clip.

Leuke clips bewaren

Door een hartje aan een clip te geven, geef je niet alleen aan dat je een video leuk vindt, maar je voegt hem ook toe aan je eigen verzameling. Die kun je weer terugvinden door op je eigen icoon/profiel te klikken en dan op het hartje. Daar staan de video’s die je eventueel aan iemand anders wilt laten zien.

Dit heb je nodig voor TikTok

Zin gekregen om mee te doen? Hier onder alles wat je nodig hebt om te beginnen:

Add Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.