RADIO – Compleet DAB+-systeem (met bijv. Spotify)

Tivoli Audio Music System


Luisterend naar de krakende middengolf, radio Luxembourg ’s avonds volgen van onder de dekens, terwijl je naar je ouders had geroepen ‘dat je nu echt ging slapen’. Radio heeft altijd een magische aantrekkingskracht gehad op de auteur van dit artikel. Opgegroeid met Radio Veronica (hetzelfde geboortejaar: 1959) werd ik een echte ‘hit-kid’. Nu nog doe ik mijn best om te weten wat er deze week nr 1 staat in de Top40 en hoe de nieuwe binnenkomers klinken. Met de liefde voor radio en muziek, kwam ook de interesse voor techniek. Deels door zelf (lokale en internet) radioprogramma’s te maken en daardoor op de hoogte van de ontwikkelingen van de bijbehorende nieuwe apparatuur, maar ook door bijvoorbeeld een internetradio-ontvanger te kopen.

Nieuw: DAB+
Radio-liefhebbers zijn nu aan een nieuwe fase toe in Nederland. Toen we in 2009 een rondreis door de Verenigde Staten maakten kon je daar al in de huurauto luisteren naar tientallen DAB-radiozenders. Digitale programma’s, die je een grote variëteit bieden, uitstekende kwaliteit en extra informatie, o.a. over de artiesten die te horen zijn. Bij ons bestaat DAB (digital audio broadcasting) ook al 20 jaar, maar heeft nooit grote belangstelling genoten bij het publiek. Mede doordat je er een nieuwe, duurdere ontvanger voor nodig had. Nu wordt er met DAB+ een nieuwe poging ondernomen. De nationale omroep is overal al prima, digitaal te ontvangen. Het pakket is o.a. uitgebreid met een non-stop Top2000-radiozender. In de loop van de komende jaren moeten ook alle commerciële zenders, plus een aantal nieuwe kanalen (o.a. Q Music non stop), in heel Nederland te ontvangen zijn.

Oók Spotify
Om die ontwikkeling te kunnen volgen had ik dus een DAB+-radio nodig. Maar ik wilde er wel eentje hebben, waarbij ik ook naar Spotify zou kunnen luisteren vanaf mijn mobiele telefoon. Daarvoor was bluetooth nodig én een cd-speler (recentelijk heb ik mijn collectie van 30 jaar vinyl van lp’s en singles verkocht, maar nog heel veel cd’s, maar echter geen afspeler meer…) en dat alles in 1 compact apparaat dat toch in staat zou zijn een vol en aangenaam geluid te produceren dat de hele huiskamer zou vullen. Zo’n machine heb ik gevonden bij Tivoli Audio. Geen goedkope oplossing, maar na geruime tijd testen moet ik constateren dat het apparaat geheel aan mijn verwachtingen voldoet (zie ook bijgaande video).

Voor wie alleen naar een DAB+-radio op zoek is biedt Tivoli Audio verschillende, goedkopere oplossingen. En wie nog nooit van het merk gehoord heeft hoeft zich niet te schamen, want dat had ik ook nog niet tot voor kort. Maar ik heb me er in verdiept. Het audiomerk heeft haar naam ontleend aan de stad Tivoli, een Italiaanse stad vlakbij Rome, die van oudsher in het teken van ontspanning staat. Eeuwen geleden was dit al een geliefde plek voor Romeinse keizers om te ontspannen en sindsdien hebben vele pretparken en culturele centra wereldwijd hun naam aan deze stad te danken.

USA & Italië
De oprichter van Tivoli Audio heeft zijn roots eveneens in Italië liggen en hoefde dus niet lang na te denken over een passende merknaam. Tom DeVesto, die in het jaar 2000 startte met Tivoli Audio, is zelf een veteraan binnen de audiobranche. Hij heeft onder andere gewerkt als senior manager bij Advent Corporation en Kloss Video, daarnaast was hij medeoprichter van Cambridge SoundWorks.

Tijdens de introductie van de Model One in 2000 was het gros van de audioproducten grijs of zwart. DeVesto en partner Henry Kloss konden zich hier niet in vinden en kwamen op hun beurt met kleurrijke en stijlvolle designs, afgewerkt met hoogwaardig hout en kunststof. “De Model One is niet alleen door zijn elegante design populair geworden, maar ook door de kristalzuivere en akoestische geluidsweergave en een tuner die zelfs de zwakste FM/AM-signalen oppikt. Anno 2014 biedt Tivoli Audio een assortiment van meer dan 140 verschillende kleuren- en designcombinaties en maakt de fabrikant talloze producten op maat voor onder meer BBC en Cappellini. Het R&D-centrum van Tivoli Audio is gevestigd in Boston, de Verenigde Staten. Het designteam werkt vanuit Como, Italië, waar de radio’s ook voorzien worden van hun kleur”, zo schrijft de producent zelf.

In Utrecht
Tivoli Audio is al langer verkrijgbaar in Nederland en sinds 2010 is het Europese hoofdkantoor gevestigd in hartje Utrecht. Voorheen ging de distributie via Audiac, maar sinds 2010 heeft Tivoli Audio dit zelf op zich genomen. Ook het Europese warehouse, van waaruit alle bestellingen worden verstuurd door heel Europa, is gevestigd in Nederland. Tivoli Audio heeft een eigen webshop, maar verkoopt ook via dealers. Tivoli Audio kiest er bewust voor alleen online, via hifi-speciaalzaken en design- en interieurwinkels te verkopen.

Op dit moment maakt Tivoli Audio met een gigantische radio een rondreis door Europa.

Hier onder de ‘uitpak-party’ van de radio en verder een beeld van hoe de radio kan passen in een interieur.

Tivoli uitpak-party

Tivoli in interieur

Tivoli Music System

Dit artikel kwam tot stand met medewerking van Tivoli Audio en Pride PR.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.