Tien dingen die nu goedkoper zijn dan tien jaar geleden

Een Amsterdamse hotelovernachtig moest in 2006 75,50 euro kosten. In 2016 kan dat via AirBNB voor 45 euro.

Een Amsterdamse hotelovernachtig moest in 2006 75,50 euro kosten. In 2016 kan dat via AirBNB voor 45 euro.


Het schijnt dat wij Nederlanders erg goed zijn in klagen. Nu is daar vaak natuurlijk ook best een geldige reden voor. Zoals op het gebied van geld, prijzen en koopkracht. Toch zijn er ook wel wat zaken anno 2016 goedkoper dan 2006.

Crisis
In 2006 leek de wereld te bestaan uit melk, honing en vrede. Althans, het Nederlandse leventje was over het algemeen toch best aangenaam en rimpelloos. Tot er vanaf ergens in 2008 een paar vette crisisjaren overheen gingen. Bedrijven vielen om als bowlingpins, bezuinigingen en versoberingen waren schering en inslag en aan het einde van de maand hield menig consument steeds minder over.

Toch had die periode ook een paar gunstige gevolgen. De banken waren deels schuldig aan de crisisjaren maar zij werden er zelf ook hard door getroffen. En toen ze uit hun as probeerden te herrijzen, moesten ze simpelere producten aanbieden tegen aantrekkelijkere tarieven. Overlijdensrisicoverzekeringen werden bijvoorbeeld circa 70 procent goedkoper. De afsluitkosten bij een hypotheek zijn ook verlaagd en dik onder de een procent gedoken.

Hotels
In crisistijd wordt natuurlijk vooral bespaard op luxe. En hoe fijn het ook is om in een hotel, restaurant of cafe bediend te worden, een beetje overbodige luxe is horeca natuurlijk wel. Hotels moesten dit weer opvangen door hun prijzen te verlagen in de hoop dat we ze toch nog een kansje gaven.

Al kun je je afvragen of hotels sowieso niet een beetje passe zijn geworden. Inmiddels zijn er diensten zoals AirBNB of desnoods Marktplaats, waarmee normale huizenbezitters een kamer of het hele huis aan kunnen bieden. Op een overzicht hier op Kortingbox te zien, blijkt dat een Amsterdamse hotelovernachtig in 2006 75,50 euro moest kosten. In 2016 kan dat via AirBNB voor 45 euro.

Bellen
Uit datzelfde overzicht blijkt trouwens dat ook bellen via je mobiele toestel alsmaar minder kost. Tien jaar terug kostte het 35 cent per minuut bij een prepaid telefoon. Dat is inmiddels gedaald naar 30 cent. Bovendien was in 2006 afronden naar boven tot op de hele minuut de norm, terwijl onder politieke druk dat is veranderd naar afrekenen per seconde.

De toestellen zelf zijn ook drastisch in prijs gedaald. In 2006 kon je voor onder de honderd euro alleen een zogenaamde featurephone kopen: een toestel met alleen basale functies. Nu zijn er zelfs voor 50 euro al robuuste smartphones te vinden, die veel meer opties, kracht en opslagruimte hebben dan de computer van 20 jaar geleden.

Deflatie
Inflatie leek net zo normaal als regen, wind en de maan. Maar kijk eens aan, in de zomer van 2016 kwam ineens het moment waarop inflatie omsloeg in deflatie. Uit cijfers van het statistisch bureau CBS bleek dat het leven liefst 0,3 procent goedkoper was geworden. Dat geldt dan voor gemiddeld voor een grote groep reguliere producten en diensten. Of het nou echt zoden aan de dijk zet is te betwijfelen, maar uniek is het wel. Deflatie was al niet meer voorgekomen sinds 1987.

Add Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.