LEVEN – Hoe word je een prinses?

Met de spreuken op de poster weet je wat je moet doen om je als prinses te gedragen. Foto: PR

Voor het eerst heeft Disney in Nederland, samen met ouders, de kenmerken van een moderne prinses gedefinieerd. De uitkomst is gebundeld tot 10 eigenschappen die Disney om jonge meiden en hun ouders aan te moedigen om in zichzelf te geloven en hun dromen te volgen. Zoals ook de Disney prinsessen dat doen.

Belle en het Beest

Met opvoedkundige Tischa Neve vond Disney de gewenste samenwerking om allereerst de eigenschappen van de verschillende Disney prinsessen te analyseren en deze vervolgens te vertalen naar vragen voor een onderzoek. De vriendelijkheid van Belle (uit Belle en het Beest), het avontuurlijke karakter van Rapunzel en de zelfverzekerdheid van Tiana (De Prinses en de Kikker) zijn onder andere karakteristieken die terugkwamen in de vragen. De lange lijst met karakteristieken en innerlijke kwaliteiten werd middels onafhankelijk onderzoeksbureau MetrixLab voorgelegd aan een panel van Nederlandse ouders met dochters in de leeftijd van 6 t/m 12 jaar oud. Daarin konden ouders aangeven welke normen en waarden relevant zijn voor hun dochter, welke eigenschappen zij hun dochters nóg meer gunnen, en wat het belang is van sterke rolmodellen. Uit het ouderpanel is naar voren gekomen welke kwaliteiten en eigenschappen de ouders het belangrijkst vinden voor hun dochters

Mooie letters

Karin Luttenberg – bekend van haar besteller boek “Handlettering doe je zo!” en het gelijknamige programma op RTL – heeft de 10 meest gekozen waarden van de moderne prinses omgetoverd tot een inspirerende poster. “Ik voel me zeer vereerd dat ik de boodschap van Disney Princess vorm mocht geven in mijn eigen handletter-stijl. Ik sta ook volledig achter de boodschap: Durf te dromen en de hele wereld ligt voor je open!”

De tien waarden van de moderne Prinses

  1. Blijf vrolijk & speels
  2. Leef gezond
  3. Vriendelijk
  4. Wees creatief
  5. Geef nooit op
  6. Kijk om naar anderen
  7. Wees oprecht
  8. Vindingrijk en inventief
  9. Geloof in jezelf
  10. Moedig

Tischa Neve – opvoedkundige – vertelt “Ik mag met Disney meedenken hoe we ouders kunnen inspireren om de kernwaarden en kwaliteiten van hun dochters nog beter tot hun recht te kunnen laten komen. Dat is echt fantastisch”

Mijn moeder

Naast de krachtige eigenschappen van de hedendaagse prinsessen, heeft het onderzoek ook aangetoond wie de meest invloedrijke rolmodellen zijn voor jonge meiden. 90.4% van de Nederlandse kids zien hun moeder als rolmodel en voorbeeld.

Gezondheid, plezier en zelfverzekerdheid werden door de ondervraagde ouders als meest belangrijk gekozen, wanneer het aankwam op welke eigenschap ze het liefst in hun dochter willen terugzien. “De mooie kanten van je dochter zien, ze er zelf nog meer in laten geloven en ze tot ontwikkeling brengen is een belangrijke uitdaging voor ouders. Ik help ze daar graag een beetje mee door middel van dit project in samenwerking met Disney. Ook vond ik het leuk en interessant om te zien hoe ouders denken over de kernkwaliteiten van de Disneyprinsessen en hun eigen dochters.’’ Vertelt Tischa tenslotte.

Disney geeft de poster cadeau aan iedereen die durft te dromen en is te downloaden op www.disneyinspired.nl

Add Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.