Hoeveel stroom kosten al jouw foto’s wel niet?

Een selfie maken bij een kerstmarkt in Duitsland. Foto: Sander Lindenburg

Hoeveel foto’s heb je op je telefoon staan? Je weet het niet hè? Ik ook niet, maar ik weet wel dat het er honderden zijn, misschien wel duizenden. En wat doen we met al die digitale bestanden? Veel mensen hebben een cloud-abonnement (bij Google of Apple) om te zorgen dat al die gefotografeerde herinneringen bewaard blijven.

  • Lees tot het eind voor een oplossing voor dit probleem

In een commentaar in de Volkskrant schrijft Floor Doppen terecht dat al die duizenden (miljoenen?) foto’s in de cloud enorm veel energie kosten. Het opende mijn ogen. Ik had er niet zo bij stilgestaan, maar ze heeft gelijk natuurlijk. Want om te zorgen dat die digitale bestanden niet verdwijnen moeten ze op servers staan, die constant stroom slurpen.

Duizenden foto’s

Dus we hebben met zijn allen heel veel beelden, maar de meesten van ons doen nauwelijks iets met al dat materiaal. Soms heb je apps die je die foto’s als verrassing laten zien als je je telefoon opent, maar dan nog gaat het meestal maar om een beperkte selectie. De meeste foto’s blijven ongezien. Floor heeft zelf 52.000 foto’s op haar telefoon en in haar cloud-abonnement staan. Da’s wel heel veel.

De zolder bij mijn ouders verhult dat het digitale tijdperk pas jong is. Ik blader in een fotoboek uit mijn jeugd die tussen de 50 en 80 foto’s bevat. Dat betekent dat mijn telefoon ongeveer 900 van deze boeken herbergt. Het merendeel van deze foto’s eindigt niet in mijn Instagram-story, noch worden ze gedeeld via WhatsApp of andere kanalen. Ze verdwijnen in een enorme digitale kelder, op de servers van Apple. 

Floor Doppen in de Volkskrant

Het artikel van Floor was aanleiding voor RTL om in het onderwerp te duiken. Daaruit blijkt dat er nog een nadeel is aan het maken van zoveel foto’s als we doen: “Je doet er sowieso beter aan om minder foto’s te maken, zegt Mark Tigchelaar van Focus Academy, een trainingscentrum waar mensen afleiding leren weerstaan. Foto’s maken gaat volgens hem ten koste van je beleving. “We weten uit onderzoek dat je een evenement zoals een concert minder goed onthoudt als je bezig bent met foto’s maken. Je beleeft het moment minder intens”, aldus het verhaal bij RTL.

Swipe je foto’s weg

Om de ballast aan foto’s kwijt te raken moet je door je fotomap gaan, maar wie doet dat nou? Het is een klusje waar je niet zo gauw aan begint. De gratis app Swiper (voor iPhone) helpt echter een handje. Je kunt een maand van een bepaald jaar kiezen en dan links (weggooien) en rechts (bewaren) swipen, op de door Tinder populair gemaakte manier.

Aan het eind kun je dan alsnog besluiten of je al de door jou geselecteerde foto’s wilt weggooien (een soort tweede ‘beveiliging’)…en anders blijven de foto’s ook nog 30 dagen in de map ‘weggegooide foto’s’ van je iPhone zitten, waaruit je ze kunt terughalen. Inmiddels heb ik op deze manier honderden foto’s van de afgelopen jaren naar de ‘eeuwige jachtvelden’ gestuurd. Het is een app die prima werkt. Het enige minpuntje is: hij markeert de maand die je inmiddels leeggeharkt hebt niet. Dus je moet zelf onthouden waar je was gebleven. Overigens bestaat er voor Android ook iets soortgelijks.

Add Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.