Virtueel gluren in 3D naar broedende sterns

Virtueel vogels kijken. Foto: Natuurmonumenten/PR

Virtueel vogels kijken. Foto: Natuurmonumenten/PR

Natuurmonumenten lanceert een 360 graden filmpje in 3D van de broedende grote sterns op vogeleiland Griend. Het is de eerste keer dat op deze manier broedende vogels zijn gefilmd. Met de filmpjes kunnen mensen met hun smartphone virtueel rondkijken in de broedkolonie. Wie een virtual reality-bril gebruikt ziet de vogels en hun kuikens zelfs in 3D. De beelden staan op www.nm.nl/3Dsterns en zijn gemaakt door de The Fieldwork Company tijdens onderzoek aan de grote sterns.

Genieten van vogels
‘De beelden zijn zelfs voor een boswachter uniek,’ legt boswachter Sanne van Gemerden uit. ‘Je ziet de sterns met hun kuikens. Als je door de kolonie zou lopen ontstaat grote paniek. Nu zie je de vogels zonder verstoring.’ Griend is een vogeleiland midden in het westelijk deel van Werelderfgoed Waddenzee. Het is gesloten voor publiek om de vogels rust te gunnen. ‘Op deze manier kunnen mensen toch genieten van de broedende vogels.‘ Het eiland had eerder al de primeur als eerste natuurgebied dat te bezoeken is met Google Streetview.

Onderzoek naar grote sterns
The Fieldwork Company heeft een Nikon 360 gradencamera aangepast en in de broedkolonie geplaatst. Het veldwerkbedrijf is betrokken bij het verzamelen van beelden voor onderzoek. De Rijksuniversiteit Groningen doet samen met Natuurmonumenten onderzoek naar het voedsel dat grote sterns aanvoeren. ‘We willen weten wat voor vis de sterns aanvoeren, de hoeveelheden en de grootte en wat er met de vis gebeurt,’ legt onderzoekster Laura Govers van de Rijksuniversiteit Groningen uit. ‘Niet alle aangevoerde vis verdwijnt in de keeltjes van de kuikens. Kokmeeuwen roven een deel voor hun eigen kuikens.’

Broedende sterns op Griend
Dit jaar wist een groot aantal grote sterns hun jongen groot te krijgen. Ruim 1.300 paar nestelden tussen aangespoelde schelpen en plantenresten. De eerste jongen vliegen ondertussen en de vogelwachters verwachten dat uiteindelijk rond de 1.000 kuikens groot worden. Griend is van oudsher een belangrijk bolwerk voor de zeldzame grote stern. Sinds een aantal jaren broeden groepen grote sterns ook succesvol op Texel en Ameland. De kolonie van Utopia op Texel is vanaf het fietspad langs de Waddendijk goed te bewonderen. Ter hoogte van het natuurgebied staat een informatiekar. Twee vogelwachters vertellen de passanten over de Waddenzee en de vogels en tonen met hun telescoop de broedende sterns.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.