BOEK | Wetenschap op de wc

Het boek WC-Pedia heeft zijn vast plek gevonden. Foto: Elkedagvakantie

Het boek WC-Pedia heeft zijn vast plek gevonden. Foto: Elkedagvakantie

De Bruna-boekwinkel is voor ons nog gevaarlijker dan een snoepwinkel. Iedere keer dat je er doorheen ‘moet’ om bij het postkantoor of de flappentapper te komen loop je langs allerlei stapels kleurrijke leeslekkernij. Het valt niet altijd mee om daar weerstand aan te bieden: leuke stripboeken of tijdschriften kosten toch altijd gauw weer rond de 8 euro. Terwijl het bij boeken meestal om een veelvoud van dat bedrag gaat.

Maar laatst hebben we toch weer aan onze zwakte toegegeven. Op een van de stapels lag het boek ‘De nieuwe WC-pedia’, een boek met ‘nieuwe, snelle weetjes over psychologie, film, kunst, sport, ontspanning en geschiedenis’. Het idee om speciaal voor de wc een boek te schrijven is volgens ons origineel en als je dan de onderwerpen scant in de winkel (‘De Zilveren Camera’, ‘Buys Ballot’ en ‘Talen zonder schrift’) dan ligt zoiets bij de kassa om af te rekenen voor je het weet.

Het boek ligt nu enige weken in het kleinste kamertje en doet wat het moet doen: het verrijkt en ontspant je. In de minuten die je er doorbrengt doe je snel kennis op. De schrijfstijl – er is geen auteur, alleen wordt Karin Noë-Kuiter als redactie genoemd door Karakter Uitgevers BV in Uithoorn – is aangenaam en verre van formeel. Nu weten we bijvoorbeeld (weer) waarom Silicon Valley zo genoemd wordt of waarom het eten van kaviaar dodelijk is voor de vrouwtjessteur. Mocht je de komende tijd op zoek zijn naar een verrassend cadeautje voor iemand, dan kunnen we je dit boek beslist aanraden.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.