SITE – Snel een .gif maken met YouTube

Voorbeeld van een animated gif gemaakt met de site.
Voorbeeld van een animated gif gemaakt met de site.

Je ziet ze steeds vaker weer de laatste tijd: een bewegend filmpje van slechts een paar seconden, bedoeld als voorbode voor een grotere video bij een verhaal. De animated gif is weer terug. Dit bestandsformaat kent een lange geschiedenis en werd vooral in de beginjaren van internet gebruikt. Maar omdat het een naar verhouding ‘zwaar bestand’ is werd het verdrongen door de .jpeg-foto, die veel kleiner te maken was en daardoor zorgde voor websites met plaatjes sneller geladen werden.

Maar nu is de animated gif aan een wedergeboorte toe. De fragmentjes van meestal een seconde of vijf worden vaak gebruikt als opvallend, aandachttrekkend beeld element in een reeks artikelen. Bewegend beeld valt nu eenmaal meer op dan statisch beeld. Maar hoe maak je zoiets nu simpel? Daarvoor is nu de site www.gifyoutube.com. Het simpelst is om de url van de youtube-video waaruit je een stukje wilt gebruiken te verlengen door het woordje ‘gif’ voor youtube.com te tikken en enter in te drukken. Voilà : dan krijg je opeens een stuk gereedschap in je handen waarmee je je eigen animated gif kunt maken.

De site laat in de linkerbalk ook zien wat anderen al gemaakt hebben. Hun inzendingen kun je omhoog of omlaag stemmen. Maar buiten dat krijg je meer mogelijkheden: door de .gif te gebruiken op Twitter of Facebook. Beter nog is door met de aangeboden link het oorspronkelijke bestand te vinden. Dat voer je opnieuw in de url-balk in en het bestand dat je dan krijgt kun je met de rechter muisknop ‘bewaren als…’. Die gif kun je rechtstreeks in een Twitter-bericht stoppen, met als voordeel dat de door jou gekozen scene ook direct getoond wordt. Mijn advies is om de animated gif niet te gebruiken op je site, want ook nu nog geldt dat de bestanden serverruimte van je opslurpen en dat je site er trager van wordt. Ik zou het alleen her en der, waar mogelijk, als promotiemateriaal inzetten.

Door Redactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.