Wil jij ook stoïcijns door het leven?

We maken ons als mensen druk over van alles. Over: Hoe denken andere mensen over mij? Waarom gedraagt mijn baas zich als een hork? Waarom maken de kinderen zoveel lawaai? Hoe krijg ik al dit werk in zo’n korte tijd voor elkaar? Wat moet ik doen om gezond te leven en oud te worden? Enzovoorts. De discussie in je hoofd houdt nooit op.

Om rust in je hoofd te krijgen kun je gaan mediteren. Daarvoor heb je een goede app als Headspace, waar we al eerder over schreven. Maar die kost je na een gratis periode geld (hoewel je de basisroutine blijvend gratis kunt gebruiken en keer op keer kunt herhalen). De app Stoic biedt ook de mogelijkheid om op een hele basic manier te mediteren (weinig begeleiding, wel een belletje als de tijd voorbij is), maar is vooral sterk in het aanbieden van spreuken en je tweemaal daags herinneren aan zaken als je eigen sterfelijkheid. Kortom: Het leert je om je minder druk te maken over een heleboel zaken. Je zult langer dood zijn dan levend, dus geniet van de dagen die je krijgt.

Filosofische stroming

Dit meldt Wikipedia over de stroming waarop de gratis app is gebaseerd: ,,De Stoa of het stoïcisme is een filosofische stroming die rond 300 v.Chr. begon in Griekenland en behoort tot de Hellenistische filosofieën. De Stoa heeft grote populariteit verworven, vooral binnen het Romeinse Rijk. Filosofisch gezien was de oude Stoa het meest creatief, maar de schrijvers van de jonge Stoa zijn het bekendst: Seneca, Epictetus, en Marcus Aurelius. Dit komt enerzijds doordat van hen volledige werken zijn overgeleverd, terwijl ons van de eersten slechts fragmenten resten. Anderzijds komt dit doordat in de werken van de jonge Stoa het sterkst aansprekende en bekendste deel van de stoïsche filosofie, de levensfilosofie, het meest op de voorgrond treedt.”

Spreuken

In de app worden regelmatig spreuken van Seneca gebruikt. Een paar voorbeelden van de levenswijsheden van de man:

  • Hoe je over jezelf denkt is veel belangrijker dan hoe anderen over je denken.
  • Geld alleen heeft nog niemand rijk gemaakt.
  • Het rijkst is wie het minst verlangt.
  • Als je niet weet naar welke haven je vaart, is geen enkele wind gunstig.
  • Het komt erop aan hoe goed je leeft, niet hoe lang.

De gratis app is hier te downloaden (alleen voor iPhone beschikbaar).

Add Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.