Terug

Wat is Internet100?
De Internet 100 maakt het voor iedereen makkelijk om bij te blijven met de trends op internet. Het idee hiervoor ontstond nadat bleek dat er in tegenstelling tot de situatie in de muziekwereld eigenlijk geen Internet Hitparade is. Nieuwe sites kunnen eenvoudig aangemeld worden door elke bezoeker aan de site. Die kan ook lid worden van een panel, dat wekelijks een oordeel geeft over de tipparade: maximaal 25 sites, die kans maken op een plek in de aflevering van de Internet 100 van de week daarop. Ze krijgen daarvoor een mailtje, dat ze terug kunnen sturen met hun commentaar.

Er zijn natuurlijk wel sites die de daadwerkelijke bezoekers noteren van websites (Nedstat en Multiscope), maar die hebben als "nadeel" dat de aandacht blijvend gericht is op de groten. Dus Startpagina.nl en MSN van Microsoft staan jaren achtereen aan de top. Nieuwkomers krijgen geen kans om daartoe door te dringen. Er zijn juweeltjes van websites, maar die krijgen geen duizenden bezoekers per dag, simpelweg omdat nauwelijks iemand van hun bestaan afweet. Daar kan de Internet 100 verandering in brengen.

De Internet 100 is een onafhankelijke trendlijst, die grotendeels samengesteld wordt door de bezoekers zelf (door het aandragen van nieuwe links en door deel te nemen aan het panel). Aangezien deze site nadrukkelijk bedoeld is voor alle leeftijden wordt aanstootgevend materiaal (pornografie, extremisme etc.) geweigerd.

Internet100.nl is een initiatief van Solo Media, een bureau voor journalistieke producties in Zwolle (o.a. 5 jaar lang een wekelijkse internetrubriek in Wegener dagbladen en sites als www.grenzeloos.nl en www.dagelinks.nl).