Gebruik je wel extensies?

Extensies op je laptop maken het leven veel leuker! Net als katten trouwens...
Extensies op je laptop maken het leven veel leuker! Net als katten trouwens… Foto: Elkedagvakantie

Bij extensies zullen er mensen zijn die denken aan haar: een kunstmatige toevoeging waardoor je haar langer lijkt. Maar dat is niet waar dit artikel over gaat. De browser waarmee je op internet zit kan zoveel meer dan je denkt en dat allemaal dankzij de kracht van extensies: kleine programmaatjes die je installeert en die verschillende taken voor je kunnen uitvoeren.

Zo zijn we er bij Internet100 nog steeds verbaasd over hoe mensen al mopperend naar hun scherm kijken als er bij het starten van een YouTube-video (of op een nieuwssite) eerst een reclamespotje begint te spelen: ‘Hè moet ik me eerst weer door zo’n reclame worstelen!’. Dan denken wij: ‘Waarom heb je geen adblocker op je browser geïnstalleerd? Daarmee neem je uren van je leven terug’. En dat is dan maar een van de voordelen van een extensie. Wij durven de uitspraak aan: Als er een (online) ergernis is, dan is er wel een extensie die dat voor je wegneemt!

Zo zijn er nog altijd sites die denken dat wij het als gebruikers fijn vinden dat een video meteen begint te spelen op het moment dat je een artikel opent: Nee! We bepalen zelf wel of we die video gaan kijken of niet. En ja, ook daar is een extensie voor. Die stopt direct de spelende video en zet er een rode balk bovenin, waarop je dan zelf kunt klikken als je de video toch wilt afspelen.

Hoe installeren?

Het installeren van extensies is simpel, als je de deur er naar toe maar eenmaal gevonden hebt. Maar de meeste mensen beginnen niet eens naar die zoektocht. De plek waar je begint is niet bij alle browsers hetzelfde. Zoek in het menu bovenin naar ‘instellingen’ en dan naar ‘extensies’. Meestal opent zich dan een pagina met een zoekscherm, waarop je dan kunt invullen wat je zoekt. Bijvoorbeeld ‘reader’ als je een extensie wilt hebben die alle overbodige ballast van een webpagina (al het geknipper en kleurtjes) stript en terugbrengt tot een aangenaam rustige pagina om te lezen. En in tegenstelling tot normale software mag je extensies ook op alle bedrijfsnetwerken installeren: Als de browser mag, dan mogen de extensies ook.

Extension-hitparade

De aanleiding van dit artikel is de start van een extensie-hitparade. Op deze site krijg je een overzicht van veel extensies die je kunt installeren op Chrome, Safari, Opera en Firefox. Door de hitparade kun je meteen zien wat er populair is en wat anderen al hebben geïnstalleerd. Daaruit blijkt – niet verrassend – dat de Adblockers het populairst zijn. Maar ook een wachtwoordengenerator + onthouder. Meer informatie op: extensionrank.com

Tips

Met die hitparade opent zich een wereld aan extensions. Bij internet100 willen we je als afsluiting van dit artikel er drie tippen:

  1. Soms moet je iemand anders iets uitleggen. Dat kan je veel woorden (en tijd) kosten, terwijl het in een filmpje veel makkelijker te doen is. Installeer dan de Loom-extensie. Daarmee maak je snel een filmpje van wat je op je scherm aan het doen bent. De link van het filmpje deel je (bijv. via Slack op je werk) met iemand anders.
  2. Al een jarenlange favoriet is Pocket. Die geeft je een knop bovenin je browser waarmee je het artikel dat je nu voor je hebt en waarvoor je echt geen tijd hebt om te lezen snel opslaat. Als je dan ook nog de bijbehorende app installeert kun je dat artikel na je werk op de terugweg in de trein schoon gestript lezen, zelfs als je geen internetverbinding hebt…
  3. En deze is voor ons ook nieuw, maar het idee spreekt aan: Met BrainyTab krijg je bij het openen van elke nieuwe blanco tab informatie die je helpt bij het maken van betere besluiten in de toekomst. Wat zijn de valkuilen voor een mens als hij een besluit moet nemen? En dat doen we de hele dag door: Er zijn altijd honderden keuzes te maken. Zo wordt je met elke tab een beetje slimmer.

Uw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.