SITE – Google SEO: 10 snelle tips

Google heeft een marktaandeel van 93% van alle zoekmachines in Nederland.

Google heeft een marktaandeel van 93% van alle zoekmachines in Nederland.


Google let maar liefst op 200 punten bij de beoordeling van een site/pagina om weer te geven in de zoekmachineresultaten, zo bleek bij de cursus ‘Schrijven voor Google’, die ik volgde. Voor mezelf, maar ook voor anderen, hier onder een beknopt top 10 met dingen die ik voor een betere SEO (Search Engine Optimalisation) geleerd heb.

  1. Het belangrijkste is de url van een artikel/pagina. Daar moeten de woorden in zitten waarop je gevonden wil worden. Om te zien of je op dat gebied meer concurrentie hebt kunt je de zoekopdracht allinurl: “zoekwoord(en)” invoeren in Google. Ook een handig hulpje is Google Trends. Daar kun je meerdere woorden met elkaar vergelijken: Waar wordt meer naar gezocht ‘bungalow’ of ‘vakantiehuisje’? Het woord waar meer naar gezocht wordt zou je dus beter kunnen gebruiken, of juist niet als je je juist wilt onderscheiden. Na de url is de titel van het artikel (staat meestal helemaal bovenin de browser of in het tabblad) van belang.
  2. De <H1> hoofdkop van je site wordt als belangrijk gezien (meestal is die ook identiek aan de url), kwaliteit en actualiteit van een artikel weegt zwaar. Zorg er voor dat er naar je site gelinkt wordt. Als anderen het niet doen, doe het dan minstens zelf via social media.
  3. Belangrijk is om je ‘unique selling point’ te bepalen. Waar wil je op gevonden worden? Als je daar geen idee van hebt zou je via Google Analytics kunnen kijken met welke zoekwoorden de meeste mensen op je site komen. Die gegevens zijn snel en overzichtelijk te vinden via de webmaster-site van Google (inloggen met je Google-account).
  4. Via Google Adwords (account nodig) kun je kijken hoe populair bepaalde zoekwoorden zijn en waar nog ruimte is om je juist op te focussen.
  5. Optimaliseer je tekst door zoveel mogelijk maar 1 onderwerp per pagina te behandelen en de zoekwoorden in de tekst op te nemen. Niet teveel, omdat dat als spam beschouwd zou kunnen worden.
  6. Als je een Word Press site hebt (gaat alleen bij een eigen .nl of .com domein, dus niet bij de gratis versie, want daarin kun je niet onbeperkt plugins toevoegen) moet je Yoast implementeren. Daarmee kun je de goede SEO-woorden kiezen en vooral ook een in Google passende/nette beschrijving van je artikel toevoegen.
  7. Nieuw voor mij was dat Google ook hoge waarde toekent aan de menu-structuur van je site. Daarvoor moet je thematische en unieke namen gebruiken (waarop je gevonden wilt worden). Termen als ‘contact’ en ‘over ons’ kunnen beter naar achterop in de menubalk geschoven worden.
  8. Probeer duplicaten te voorkomen. Dus niet knippen/plakken of klakkeloos persberichten overnemen, omdat die overal dan te lezen zijn.
  9. Gebruik ‘self explaining links’, dus niet ‘klik hier’, maar meer informatie over webdesign bijvoorbeeld.
  10. Google heeft zelf ook een handige SEO-pdf met alle informatie waarmee je je site kunt optimaliseren.

Uw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.